Pre obyvateľov poškodenej bytovky plánujú postaviť 18 bytov

16.03.2009 Svidník

Svidník/Prešov 16. marca (TASR) – Mesto Svidník plánuje v areáli bývalej strelnice začať stavať 18 bytov nižšieho štandardu, kam by po dokončení mali nasťahovať Rómov z poškodenej bytovky na Goldbergerovej ulici, ...
Dohodli sa na tom dnes podvečer mestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva.
Obytný dom by mal vzniknúť ako skladačka unimobunkového typu, pričom jeden dvojizbový byt by mal byť zložený z troch častí. Jeho rozloha bude približne 54 metrov štvorcových a bude sa v ňom nachádzať základné vybavenie, kuchynský kút a sociálne zariadenia. Prednosta mestského úradu Vladimír Popík informoval TASR, že samospráva oslovila dodávateľov a momentálne čaká na ponuku, na základe ktorej potom rozhodne o spôsobe financovania výstavby. V tejto súvislosti bude rokovať aj s majiteľmi dotknutých pozemkov. Zastupiteľstvo dnes splnomocnilo primátora Michala Bartka, aby sa obrátil so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto mimoriadnej situácie na predsedu vlády Róberta Fica a Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR. Vedenie samosprávy odhaduje, že ak by nenastali žiadne mimoriadne okolnosti, stavbu objektu by mohli ukončiť ešte v lete tohto roka. V súčasnosti je celý objekt a jeho okolie 24 hodín monitorovaný príslušníkmi mestskej polície. Vzhľadom na zlú statiku budovy mesto v najbližších dňoch pristúpi k jej asanácii.
Poslanci sa dnes zaoberali aj informatívnou správou týkajúcou sa všetkých opatrení, ktoré prijalo mesto v súvislosti touto udalosťou. Po zrútení časti domu umiestnila radnica 101 obyvateľov do mestskej ubytovne na ulici Sovietskych hrdinov a počas prvých dní im zabezpečili aj stravu a sociálnu výpomoc.
K zrúteniu troch bytov v strednej časti bytovky došlo 9. marca. Pri havárii vďaka včasnému zásahu mestských policajtov nikto neutrpel zranenia. Hliadka mestskej polície riešila ráno v tento deň v bytovke pôvodne iný problém. Obyvatelia sa sťažovali, že nedokážu otvoriť dvere. Policajti si všimli, že na stenách sú výrazné pukliny a obyvateľov celého bytového domu evakuovali. Nato sa časť domu zrútila. Bytovku postavili začiatkom 50. rokov a podľa slov primátora Bartka mesto do jej rekonštrukcie investovalo zhruba pred desiatimi rokmi okolo 116.178 eur (3,5 milióna Sk). Príčiny tejto udalosti sú predmetom vyšetrovania.
 

Vyberte región